Pivní speciály

A jaké pivní speciály si pro vás jednotlivé pivovary připravily? Níže pro vás budeme pravidelně aktualizovat jejich seznam. Přidáváme také krátký popis, abyste věděli, na co máte naladit své chuťové buňky.

Černá Hora: Svatováclavský pšeničný speciál

Černá Hora

Svrchně kvašený pšeničný speciál

Mistři sládci v Pivovaru Černá Hora na Blanensku k příležitosti svátku sv. Václava a k oslavě Dne českého piva uvařili 13° svrchně kvašený pšeničný speciál s živou kulturou pivovarských kvasinek. Navazují tak na dlouhou tradici vaření pšeničných piv v českých zemích, která sahá až do středověku.

Holba: Svatováclavský kroužkovaný ležák

Holba

Speciální ležák s hustou pěnou

K příležitosti svátku sv. Václava jsme připravili ležák, který je svátkem pro všechny milovníky dobrého piva. Svatováclavský kroužkovaný ležák je pivo s hustou pěnou a dokonalým řízem. Je typický právě onou bílou kroužkující pěnou – proto kroužkovaný ležák. Vzniká z klasického světlého ležáku Holba přidáním rozkvašené mladiny. Má charakteristický zákal, osvěžující chuť a 4,9 % obj. alkoholu.

Chodovar: Skalní ležák

Chodovar

Kvasnicový polotmavý ležák

Spodně kvašený ležák s nezaměnitelným charakterem rafinovaně spojujícím jemnou hořkost aromatického chmele a lehce ovocný charakter s karamelovými tóny typickými pro černá piva. K příležitosti svátku sv. Václava je tento nefiltrovaný světlý ležák stáčen do klasických dubových sudů přímo z ležáckých nádob unikátního, 800 let starého, skalního sklepa Chodovaru. Tento polotmavý ležák lze velmi univerzálně použít jako doplněk k tradiční české i mezinárodní kuchyni. Obzvláště doporučujeme k dobře vyzrálým aromatickým sýrům.

Kolštejn: Brann

Kolštejn

Světlý ležák

Toto 12 % pivo je vařeno klasickou metodou s odděleným hlavním kvašením a dokvašováním v ležáckých tancích. Pivo se vyznačuje sladovou plností, příjemnou vůní a jemnou chmelovou hořkostí. Tyto příjemné senzorické vlastnosti jsou tvořeny použitím kvalitních surovin, jako jsou voda, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Všechny chuťové složky se doplňují a jsou v příjemné harmonii. Všechny použité suroviny projdou kvalitním řemeslným zpracováním, jehož výsledkem je příjemný chuťový zážitek po napití. Pivo je vyráběno ze dvou druhů sladů a dvou odrůd chmele. Celkový dojem završuje bílá krémová pěna. 5,1 % obj. alkoholu.

Kyjov: Svatováclavský ležák

Kyjov

Prémiový ležák

Prémiový světlý ležák 12% byl vařen tradiční metodou na tři rmuty z plzeňského sladu a byl chmelen žateckým poloraným červeňákem. Zrál šest týdnů do plné chutě s květinovou vůní a jemnou dlouho doznívající hořkostí. K svátečnímu ležáku připravuje Kyjovský pivovar také gastronomickou specialitu – kančí pečeni se šípkovou omáčkou a houbovým knedlíkem.

Litovel: Václav

Litovel

Světlý nefiltrovaný ležák

Výjimečné pivo uvařené na počest patrona všech pivovarníků sv. Václava. Tento světlý nefiltrovaný ležák je vařený dle tradiční osvědčené receptury z českého sladu s přídavkem sladu bavorského a karamelového. Je 3x chmelený vybranými chmely s převahou žateckého poloraného červeňáku, má zlatou barvu, příjemné chmelové aroma a harmonickou plnou chuť s velmi lehkými karamelovými tóny. Obsah alkoholu: 5,5 % obj.

Pivovar Malenovice: Zlínský švec

Malenovice

Spodně kvašený světlý speciál

Ke Dni českého piva jsme uvařili speciální várku piva Zlínský švec. Je to spodně kvašený světlý speciál 13% Cascade. Pivo bylo při výrobě celkem čtyřikrát chmeleno: třikrát při chmelovaru a po čtvrté za studena aromatickou chmelovou odrůdou Cascade, což je chmel s vyváženou hořkostí, květinovým a citrusovým aroma. Pivo je nefiltrované, bez pasterizace a obsah alkoholu činí 5,7 % obj.

Melichárek: Svatováclavský ležák

Melichárek

Ležák vídeňského typu

Polotmavé 12% pivo inspirované Vídeňským ležákem. Při jeho výrobě jsou používány čtyři druhy hanáckého sladu a dva druhy žateckého chmele. Je vařeno tradičním způsobem na jeden rmut s následným chmelením natřikrát. Ležák vídeňského typu (Vienna lager) je styl vaření piva vytvořený Antonem Drehrem ve Vídni roku 1841. Tento styl si s sebou přinesli i rakouští sládci, kteří emigrovali do Mexika koncem devatenáctého století. Vienna lager je pivo s měděnou barvou, s průměrnou plností a lehce nasládlou sladovou chutí. Chmelová hořkost je jasná a výrazná, chmelové aroma a chuť jsou méně výrazné. Základní surovinou pro toho pivo je Vídeňský slad.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod: Buřič 13

Havlíčkův Brod

Speciál s přídavkem karamelového sladu

Speciální pivo uvařené z českých sladů tradičním dvourmutovým způsobem s přídavkem červeného karamelového sladu a anglického chmele s arómatem černého rybízu. Obsah alkoholu: 5,7 % obj. Zajímavý je na něm i samotný název, který pochází z doby před více než dvaceti lety, kdy se toto pivo v pivovaru vařilo.

Modrá hvězda: Dobřanský hořký speciál

Modrá hvězda

Svrchní ležák

Ke Dni českého piva jsme uvařili speciální várku našeho svrchního ležáku. Je to pivo anglosaského typu PALE ALE s použitím amerického chmele APA a kvasinek svrchního kvašení. Nefiltrováno, obsah alkoholu: 4,8 % obj.

Pardubický pivovar: Pardubický taxis

Pardubický pivovar

Jubilejní čtrnáctka

Limitovaná edice nefiltrovaného a nepasterovaného Pardubického Taxisu. Obsahu alkoholu 6,0 % obj. Speciál má výjimečnou chuť s výraznou hořkostí, přičemž celkový dojem je korunován vyšším obsahem kvasinek. Díky nim vznikl skutečně řemeslný speciál, který se skvěle hodí ke všem těžším jídlům české kuchyně včetně těch, jež jsou připravována ze zvěřiny.

Pivovar Chomout: Chilli

Chomout

Svrchně kvašený speciál

Právě teď můžete ochutnat horkou novinku letošního podzimu Chilli IPA ze tří druhů papriček. Pálivá tak akorát, ale každý další doušek se stává malým dobrodružstvím. Speciál máme ve čtyřech různých variantách ze dvou různých druhů kvasnic a dvou úrovní pálivosti. Ta první vás naladí dotekem papriček Jalapenos a plynule přejde do kompozice hořkých citrusově pryskyřičných amerických chmelů. Druhá je přímočarý zásah Jalapenos a moc víc nečekejte, pouze vychutnávejte.

Pivovar Lužiny: Svatováclavský ležák

Lužiny

Spodně kvašený ležák

Ke svátku sv. Václava jsme připravili tento světlý, spodně kvašený ležák, který je chmelen za studena. Byl uvařen ze dvou druhů českých sladů, jednoho zahraničního a dvou druhů českého chmele. Pivo je jasnější barvy s charakteristickým řízem. Obsah alkoholu 4,3 % obj.

Pivovar Primátor: Špringl

Primátor

Výjimečný světlý ležák

Tento speciál je chmelen čerstvě sklizeným, ručně česaným chmelem a je vyráběn dnes již poměrně vzácným způsobem na tři rmuty. Výsledkem je středně prokvašený světlý ležák zlaté barvy, ušlechtilé hořkosti s arómatem čerstvého zeleného chmele, s obsahem alkoholu 4,5 % obj. Nese jméno Ing. Vladislava Špringla, nositele titulu Rytíř Chmelařského řádu, který se v poválečných letech zasloužil o rozvoj pěstování chmele v oblasti Polepských Blat.

První havířovský minipivovar: Magdon

První havířovský minipivovar

Světlý ležák

Pivo Magdon je klasický spodně kvašený světlý ležák, který spadá do populární kategorie jedenácti-stupňových piv. Je vařen z ječmenného sladu, který je sklízen a zpracováván na Hané a našemu pivu propůjčuje příjemnou a vyváženou hořkost nejlepší český chmel z Žatce. Ležák z našeho pivovaru je nefiltrovaný, nepasterizovaný a zachovává si tak nezaměnitelnou chuť skutečně poctivého zlatavého moku. Alkohol: 4,4 % obj.

Staropramen: Extra chmelená dvanáctka

Staropramen

Extra chmelená dvanáctka

Právě smíchovský pivovar vaří u příležitosti Dnů českého piva již tradičně Extra chmelenou dvanáctku. Spodně kvašený ležák vyniká kombinací českého a bavorského sladu, které umocňují jeho jedinečnou plnost. Je chmelený hned pěti dávkami chmele, třikrát na varně, dvakrát pak za studena. Tento postup harmonizuje jeho jemnou chmelovou chuť.

Svijany: Dux

Svijany

Prémiový nepasterovaný speciál

Dux patří s 5,5 % obj. alkoholu mezi silnější piva, je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Pro dosažení výrazné tmavě jantarové barvy a vyvážené hladké chuti jsme zvolili vybraný humnový slad. Znalci ocení i jemnou chmelovou hořkost žateckého chmele odrůdy Sládek z našich vlastních chmelnic. Stejně jako všechna svijanská piva je samozřejmě nepasterovaný.

Tambor: Výroční speciál

Tambor

Silný ležák

K letošnímu výročí 200 let od nálezu rukopisu královédvorského Václavem Hankou v kopce kostela Svatého Jana Křtitele ve Dvoře Králové nad Labem, jsme pro vás uvařili nový speciál. Tento silnější ležák medové barvy, silného řízu a plné chuti s výraznější příjemnou hořkostí, je vařen jednormutovým způsobem ze tří druhů sladů (plzeňský, bavorský, karamelový). Je chmelen hned třemi odrůdami chmele. Od běžného ležáku Tambor se odlišuje zejména výraznější hořkostí a silnějším aroma. Pivo je nepasterované a nefiltrované, cca 12,8 % EPM, alkohol 5,0 % vol.

Tradiční pivovar v Rakovníku: Bakalář Amber

Bakalář

Řezaný ležák

Silnější řezané pivo tmavě jantarové barvy s krásnou bohatou pěnou. Základ nádherné plné chuti tvoří kombinace čtyř sladů doplněná příjemnou, ale výraznou hořkostí s jemnými karamelovými podtóny. Lahodný chuťový vjem doplňuje škála chutí použitých sladů od jemně mléčně kávové po praženou.

Velké Březno: Märzen

Březňák

Polotmavý hořký speciál

K svátku svatého Václava připravují pivovarníci ve Velkém Březně speciální pivo Březňák originální Märzen. Jedná se o speciální polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitostí 13,2 % hm. Pyšní se plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.

Zámecký pivovar Břeclav: Knížecí polotmavý speciál

Břeclav

Polotmavý speciál

Pro Dny českého piva jsme si připravili sváteční polotmavý speciál. Ten se vyznačuje mírně karamelovou příchutí a vůní s jemnou vyváženou hořkostí. Má hutnou, lehce tmavou pěnu nasládlé chuti. Obsah alkoholu je 5,2 % obj.

Zubr: Extra hořký

Zubr

Světlý ležák

Speciálně ke svátku sv. Václava - patrona českého piva, jsme pro vás uvařili světlý ležák, který se vyznačuje silnou intenzivní hořkostí. Ta vznikla na varně během chmelovaru, kdy byl český chmel dávkován do piva na pětkrát v přesně stanoveném množství a čase. Toto výjimečné sváteční pivo zraje v ležáckých tancích přesně 65 dní. Výsledkem tohoto procesu je výrazné chmelové aroma ve vůni a chuti piva ZUBR Extra hořký 12,5%. Originální hořkost piva dotváří vysoká plnost a jantarová barva piva s medovými tóny. Obsah alkoholu: 5,5 % obj.

Kudyznudy.cz - tipy na výlet

Návštěvou tohoto webu vyjadřujete souhlas s použitím cookies.

Už vám bylo 18 let?

Je nám líto, ale tyto stránky může navštívit pouze starší 18 let.

Ano, bylo Ne, nebylo